Sportruházat helyes tiszítása

Nos hol is kezdjük… először is ott, hogy a legtöbb ruhába bele van varrva egy édes kis cetli édes kis piktogramokkal, amit kezdetben lelkesen betartunk, majd a teendők / mosnivalók / családtagok / koszfoltok elszaporodásával általában fordítottan arányosan tartunk be.
Szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani, hogy a technikai anyagból készült futó ruházatot, illetve a kiegészítőket, és végül a futócipőt hogyan tisztítsuk helyesen.

(Technikai / sport ruházat: Technikai ruhának nevezünk minden olyan ruhadarabot, amelyet speciális anyagból, kifejezetten sportolásra gyártanak. Futók által leggyakrabban használt típusa a “nájlonpóló”.)

Felsőruházat

Felsőruházat közé soroljuk jelen esetben minden aláöltözőt, a nadrágokat, pólókat, trikókat, pulcsikat. Tulajdonképpen mindent, ami az alsónemű fölé jön. Ezekkel a ruházatokkal van a legkönnyebb dolgunk, hiszen a fent említett cetliken általában pontos felsorolást láthatunk arról, hogy hány fokon, milyen módszerrel mossuk, szárítsuk az adott ruhadarabot. Arra viszont gyakran nem hívják fel a figyelmet, hogy a technikai ruházatot nem klasszikus mosószerrel és öblítővel kell mosni.

Nagyon röviden és egyszerűen arról egy mondat, hogy miért nem megfelelő a technikai ruházathoz a hagyományos mosószer-öblítő kombináció: A technikai ruházat “lélegző” anyagból készül, ami azt jelenti, hogy a tested által termelt nedvességet (hétköznapokban izzadság) a testtől kifelé vezeti, viszont a levegőt befelé átengedi. Ez a tulajdonsága az, amiért annyira szeretjük: a nedvesség elvezetése révén folyamatosan a bőr szárazon tartására “törekszik”.
Na pont ez a kifelé vezetett nedvesség az, ami az azt lebontó baktériumok hirtelen elszaporodása miatt okoz pusztulat szagfelhőt a futó körül.

A technikai ruházat anyaga nehezen viseli a magas hőmérsékletet, illetve a mosószerek, öblítők a  szálak közé ragadnak, amik megakadályozzák a nedvesség elvezetését és a szellőzést, így hamar szagosodik a ruha. Ennek elkerülése érdekében a következőkre figyeljünk a ruházat mosása során:

 • maximum 30-40°C-os mosás
 • rövid mosóprogram, vagy
 • kézi mosás
 • sport mosószer használata
 • klasszikus mosószer és öblítő mellőzése
 • kifordítva mosás
 • magas hőmérsékleti hatások kerülése
 • kiemelt figyelem a tépőzárakra, cipzárakra

Manapság több sportmosószert is találhatsz az áruházak polcain, több üzlet saját márkás mosószert is árul. Szintén kifejezetten technikai ruházathoz készített mosószereket vásárolhatsz futással, sportokkal foglalkozó szaküzletekben. Amennyiben túlzottan szagos marad a ruha, érdemes ecetes vízbe áztatni egy fél órára mosás előtt. Többen mosódióra, mosószódára esküsznek, vagy csak ecetes vízzel tisztítják a ruháikat.

 • Magas hőmérsékleted kerüld, végig a mosás és a szárítás során is
 • Alacsony hőmérsékleten moss
 • Szárítógépet ne használj
 • Teregetésnél figyelj arra, hogy ne érje közvetlen napfény nyáron, mert az is roncsolhatja a ruha anyagát
 • Vasalni pedig egyenesen tilos!

Figyelj arra, hogy mosás előtt zárd össze a tépőzárakat, húzd össze a cipzárakat. Ezzel meg tudod előzni a többi ruha sérülését.
Fontos, hogy a ruháidat maximum 2-3 használatonként kimosd, mert nem csak folyadék, hanem só is távozik a testedből a kellően intenzív mozgás során, ami megszáradva erősen kellemetlen dörzsölést tud okozni. Ha kifordítva mosod a ruháidat, megvéded a fényvisszaverő- és egyéb mintázatokat a kopástól.

Alsóneműk

Soroljuk most ide az alsógatya/bugyi, a melltartó és a zokni csoportot. Ezek azok a ruhadarabok, amikből -saját tapasztalatom szerint- szintén külön figyelmet fordítunk, hogy a hétköznapitól eltérő, sportoláshoz alkalmas ruházat legyen. Az alsóneműket mossuk minden használat után, feltételezem hogy nem kell megindokolni miért 🙂
Szintén javasolt kifordítva mosni, hiszen elsősorban a bőrrel érintkező területek tisztítására fektetjük a hangsúlyt.

Tehát vigyázzunk arra, hogy futások után ne csak mi, hanem a ruházatunk is megkapja a fürdési, regenerálódási lehetőséget, hogy a következő alkalommal is egészségesen élvezhessük a mozgás örömét.