Nem bírod szuflával? – Jógalégzés a vitálkapacitásért

Nem bírod szuflával? – Jógalégzés a vitálkapacitásért

Amikor a pulzusszám már túl magas, a légzés kezdi elveszíteni a ritmusát, és talán már a mellkasod is belefájdult a futásba, akkor valószínűleg egy kicsit túlhúztad. Megesik az ilyen, de mit szólnál hozzá, ha ez a pillanat hétről-hétre egyre később következne be?

A vitálkapacitás az a térfogat, amennyi levegőt a tüdő képes felvenni. Ez számos tényező függvénye lehet. Például nem mindegy, hogy milyen technikával lélegzünk, mennyire tud tágulni a mellkas, milyen fizikai és pszichés állapotban vagyunk éppen…

Ha szeretnéd, hogy egy lélegzetvétellel több oxigénhez jusson a szervezeted, ezáltal javuljon a sejtek, izmok vérellátása és a teljesítőképességed (mind mentális, mind fizikai), érdemes lehet olyan légzőtechnikákat is bevezetned, amelyek növelik a tüdőkapacitásodat. A jógában erre használható a teljes jógalégzés, amellyel amellett, hogy tudatosíthatod és megtanulhatod szabályozni a légzésedet, a teljes tüdőt átszellőztetheted, és felfedezheted annak olyan bugyrait is, amelyre korábban még nem volt alkalmad felfigyelni.

Ehhez helyezkedj el egy kényelmes ülő helyzetben, a gerinc alsó és felső szakasza legyen egyenes, a tarkó pedig a gerinc meghosszabbítása! Álladat lazítsd el! vagy feküdj le hanyatt fekvésben a padlón, felhúzott térdekkel, talpak a talajon! Helyezd az egyik tenyeredet a köldöködre, a másikat pedig a mellkasodra, a szegycsont fölé. Maradj így egy kicsit és tudatosítsd a légzésedet! Nem kell megváltoztatni, eleinte csak figyeld!

Lélegezz ki, majd a következő belégzésre told ki a hasadat, és figyelj rá, hogy a belégzés közben a mellkas és a vállak ne emelkedjenek! Ezt hasi légzésnek nevezzük. Ismételd meg ezt a légzést mondjuk hétszer, ezután a következő belégzésre a másik kezed emelkedjen, az amelyik a mellkasodon van, a has és a vállak pedig maradjanak mozdulatlanok! Ismételd meg ezt a légzést is néhányszor, majd helyezd a karjaidat magad mellett a talajra, tenyér nézzen a föld felé!

A következő belégzésre húzd fel a vállaidat magasra a füledhez, majd kilégzésre engedd vissza!

Végig figyelj arra, hogy milyen érzetek keletkeznek a testedben a légzés helyén! Amikor elvégezted mindhárom légzést, pihenj néhány lélegzetvétel erejéig! Figyeld meg, hogy érzed magad a testedben, milyen most a mellkasod, a hasad, a hát és a vállak!

Ezután lélegezz ki, majd a következő belégzésre tedd ismét a kezeidet a hasadra és a mellkasodra, és próbáld meg a három légzést összekötni: belégzésre emelkedik a has, a mellkas majd a vállak, kilégzésre vissza! Ismételd a gyakorlatod egy, a számodra kényelmes ritmusban!

Ha futás közben bármikor híján vagy a levegőnek, jusson eszedbe ez a légzés! Ilyenkor a mély, teljes belégzés mellett próbáld meg a kilégzést egy kicsit meghosszabbítani, így még inkább érvényesül a légzés nyugtató, stabilizáló hatása!

 

gyeva@plussizejoga.hu'
Követem Győrffy Éva:

15 éve foglalkozom jógával, ma már az Egészségügyi Szakdolgozók Országos Nyilvántartásában jegyzett alternatív mozgásterapeutaként. Kiemelt területeim a hormonális egyensúly, az önbizalom, az elhízás és a civilizációs ártalmak. A Fuss te is! mozgalommal a Plus size jóga videókurzusom megjelenése kapcsán találkoztam, és nagy örömmel csatlakoztam ehhez a hasznos, felelős és egészséges kezdeményezéshez.