Mit csinálj, ha begörcsölsz futás alatt?

Mit csinálj, ha begörcsölsz futás alatt?

Elsősorban amatőr futók panaszainak lehetséges okairól olvashattok itt pár gondolatot, de jó közelítéssel bármilyen állóképességi sport során felmerülő panaszok mögött is hasonló okok lehetnek. Az egészségügyi alapállapottal érdemes tisztában lenni. Ismert, kezelt, vagy még fel sem ismert betegségeink miatt is jelentkezhetnek tünetek, panaszok.

A teljesen kezdő, első pár edzésüket letudó, vagy a hirtelen sebességet, távot, terhelést változtató sportolók esetében érdemes minden nagyobb izgalom helyett előszöt tapasztalt edzőhöz fordulni.

Az adottságok, képességek, az aktuális fizikai-mentális állapot és az elvégzett edzésmunka, verseny közötti jelentős inkongruencia (értsd: nem úgy, nem annyit mozogtál, amennyit neked kellett volna…) esetén gyakoriak a sportsérülések, panaszok. Ne felejtsük el, hogy életünkben nem feltétlenül tud annyira központi szerepet betölteni a sport, mint egy élsportolónál, sokkal körültekintőbb edzéstervezésre van szükségünk. Ennek az alapja a pontos heti, havi tervezés, a kötelező (KÖTELEZŐ!!!) edzés előtti bemelegítés, edzés utáni nyújtás.

A rendszeresen edző, megszokott terhelést végző futóknál jelentkező görcsök mögött számtalan változatos ok állhat. Amennyiben nyugtalanít a tünet, panasz minket, nyugodtan lépjünk kapcsolatba edzőnkkel, aki segíteni fog, abban is, hogy szükséges-e orvoshoz fordulni. Hogyha nincs edzőnk, akkor a háziorvoshoz érdemes személyesen lefáradni. A telefonos konzultáció szinte sosem elegendő a panaszok hátterének pontos tisztázásához, az orvosi vizsgálat elkerülhetetlen. A háziorvosi vizsgálat során elsősorban a felmerülő betegségeket lehet pontosítani, illetve hogy milyen további vizsgálatokra lehet még szükség.
Amennyiben enyhe, gyorsan múló panaszok jelentkeznek, akkor magunk is elgondolkozhatunk, hogy mi okozhatta. Elég gyakoriak az alábbiak, ezeket érdemes mindenkinek  szem előtt tartania.

Alhasi-, bordák alatti görcsök hátterében felületes, nem kellőképpen mély, szabályos légzés állhat. Elkerülésére kiváló a jó ütemű, megfelelően mély be-, kilégzés. A fentebb emlegetett alapos bemelegítés is rendkívül jó ellenszere. Versenyen, hogyha izgulós valaki, szintén előfordulhat a szapora, felületes légzés.

Gyomortájéki görcsöket is okozhat nem megfelelő légzés, de inkább a táplálkozási háttér valószínűbb. Az edzés előtti jelentősebb mennyiségű táplálkozás akár mindkettőre is hatással lehet. Ezen túl a nátrium, kálium, kalcium, magnézium szintjének mérsékelt csökkenése is. Edzés előtti táplálkozás tekintetben végképp nagyon nagyok az egyéni különbségek.

Mindenki magának tudja a legjobban letesztelni, hogy mikor, mit ehet edzés előtt kényelmesen. Hosszabb edzések közben pedig mivel tudja kényelmesen pótolni az elveszített tápanyagokat, ásványi anyagokat, vizet. Ne felejtsük el az örökérvényű orvos mondásokat: “Jobb kint, mint bent!”, “Inkább ez jöjjön ki, mint az orvos!” – ne féljünk kiengedni a gázokat a gyomrunkból, a beleinkből.

A végtag izmainak görcse folyadékhiány, ásványi anyaghiány, kimerülés jele lehet. Ilyenkor lassítás, leállás, nyújtás, folyadékpótlás lehet célravezető.

“Bármilyen további kérdés, kérés esetén keresse fel kezelőorvosát, edzőjét…”

Követem dr. Zsigri Szabolcs:

2001-ben végeztem általános orvosként, fő érdeklődési területem már akkor évek óta a sport, a táplálkozás és a mozgás volt. Gyermekkoromban kezdtem ismerkedni a sportolással, évekig jártam Mihályfi László gimnasztika-testnevelés óráira. Általános iskolában atlétikával, sakkozással, kenuzással, gimnáziumban rövidtávfutással, kosárlabdával barátkoztam. Az egyetemen baseballoztam, kungfuztam, majd amatőr testépítéssel kezdtem el foglalkozni. Ezt később aerobikra cseréltem inkább... Az egyetemi évek után edzői képesítést is szereztem, és igyekeztem megismerni az új irányzatokat is. Az orvosi munka mellett mind kevesebb időm jutott sportolásra, alvásra, így a sokkal rugalmasabban űzhető futást választottam. A háziorvostan, aneszteziológia és intenzív terápia szakvizsgák megszerzéséig dinamikusan változott a szabad időm a sportolásra, a nagyon kevés és az extrém kevés között. Ennek megfelelően a DK Nehézbombázók tagja lehettem, a stabil 30 feletti BMI-emmel. Futásban egyre hosszabb távokat választottam, a versenyek számát meg inkább csökkentettem. Az ultratávok tetszenek mostanában, BSZM-et teljesítettem egyéniben, párban és féltávon is. A nem teljesen sudár alkatomat szigorú pulzuskontrollal, kemény edzésekkel, komoly frissítés tervezéssel szoktam kompenzálni. Szakmai érdeklődésem az alapellátás (háziorvostan), amatőr sportolók ellátása, felkészítése, szűrése, életmód – táplálkozás, sürgősségi ellátás – kritikus betegek ellátása. Jelenleg a XIV. kerületben dolgozok háziorvosként, emellett az Országos Onkológiai Intézetben, a Sportkórházban, és az Uzsoki Kórház sürgősségi osztályán vállalok munkát.

Legutóbbi bejegyzések tőle: