Izomláz – ahogy az orvos látja

Hmmm. Ismerősek a következő mondatok? Az interneten minden igaz. Minden is. Hogy nálad pontosan mi a helyzet, nem mindig tudod meg Dr. Google segítségével, de a tested működéséhez igyekszem pár jó elképzeléssel segíteni. Szándékosan soha nem a tünetek, panaszok alapján igyekszem megközelíteni a betegségeket, hanem inkább a hátterükről írok. Elsősorban amatőr futók izomlázával kapcsolatosan olvashattok itt pár gondolatot, de jó közelítéssel bármilyen sporthoz alkalmazható.

Hogyha az edzés előtti bemelegítés, edzés utáni nyújtás fogalmak ismeretlenül csengenek számodra, akkor azokban mindenképpen mélyülj el!

Az izomlázra jellemző, hogy egy olyan fájdalom, ami a terhelés után, jellemzően két napon belül az érintett izmokban jelentkezik. Az izomláz hátterében több elméletet is elfogadnak, a legrégebbi a tejsavval hozza egyértelmű összefüggésbe. A nem megfelelően terhelt izmokban az ott termelt tejsav mennyisége magasabb, ez helyileg fájdalmat válthat ki közvetlenül, és a szöveti pH változásával is. A tejsav gyors lebomlása, az izom jó keringése miatt ez az elmélet nem feltétlenül írja le jól a folyamatot minden tekintetben. Azonban a kialakulásának egy fontos alappillére.

Az egészen apró sérülések (mikrotraumák) nagyobb száma, a sejten belül megnövekedett kalciumion-koncentráció, szabadgyökök felszaporodása is egyértelműen elfogadott elmélet az izomláz hátterében. Azonban a teljes folyamatot, kialakulást, tüneteket, panaszokat, gyógyulást is figyelembe véve igazán jól a helyileg kialakult gyulladásos folyamat alapján lehet leírni az izomlázat. A gyulladásos folyamatnak részjelensége a többi korábbi elmélet is. A gyulladásos folyamatok kifejezés valójában egy rendkívül összetett biológiai rendszer működését jelenti, a egyik szervezet védekező mechanizmusa káros hatások ellen. Ez a rendszer lép működésbe fertőzés esetén is.

Ezek után viszonylag könnyű helyzetben vagyunk, mert már tudjuk is, hogy mit tegyünk, hogy megelőzzük, vagy ha már kialakult, akkor enyhítsük.

Megelőzéshez szükséges a jól átgondolt, felépített edzésterv, gondos bemelegítés, levezetés, nyújtás, edzéshez a megfelelő folyadék-, tápanyag-, ásványi anyag-, vitaminbevitel. Így az izmainkat nem éri olyan terhelés, ami elindítja ezt a folyamatot.

Amennyiben már kialakult, akkor meg egyrészt meg is nyugodhatunk, hogy önmagától is el fog múlni idővel… Másrészt pedig pihentetés, óvatos nyújtás, masszírozás, a fájdalomra helyi hűtés lehet hatásos.

Igazi gondot az jelenthet, hogy a fájdalom nem csak az izomláz tünete lehet. Izomfájdalmat okozhat több betegség, sérülés is. Hogyha 2-3 nap alatt nem szűnnek a fájdalmak, nem jelentős terhelés hatására alakult ki, a fájdalom elviselhetetlenül heves, mindenképpen érdemes az edzőnkkel, orvosunkkal felvenni a kapcsolatot!

Követem dr. Zsigri Szabolcs:

2001-ben végeztem általános orvosként, fő érdeklődési területem már akkor évek óta a sport, a táplálkozás és a mozgás volt. Gyermekkoromban kezdtem ismerkedni a sportolással, évekig jártam Mihályfi László gimnasztika-testnevelés óráira. Általános iskolában atlétikával, sakkozással, kenuzással, gimnáziumban rövidtávfutással, kosárlabdával barátkoztam. Az egyetemen baseballoztam, kungfuztam, majd amatőr testépítéssel kezdtem el foglalkozni. Ezt később aerobikra cseréltem inkább… Az egyetemi évek után edzői képesítést is szereztem, és igyekeztem megismerni az új irányzatokat is. Az orvosi munka mellett mind kevesebb időm jutott sportolásra, alvásra, így a sokkal rugalmasabban űzhető futást választottam. A háziorvostan, aneszteziológia és intenzív terápia szakvizsgák megszerzéséig dinamikusan változott a szabad időm a sportolásra, a nagyon kevés és az extrém kevés között. Ennek megfelelően a DK Nehézbombázók tagja lehettem, a stabil 30 feletti BMI-emmel.
Futásban egyre hosszabb távokat választottam, a versenyek számát meg inkább csökkentettem. Az ultratávok tetszenek mostanában, BSZM-et teljesítettem egyéniben, párban és féltávon is. A nem teljesen sudár alkatomat szigorú pulzuskontrollal, kemény edzésekkel, komoly frissítés tervezéssel szoktam kompenzálni.
Szakmai érdeklődésem az alapellátás (háziorvostan), amatőr sportolók ellátása, felkészítése, szűrése, életmód – táplálkozás, sürgősségi ellátás – kritikus betegek ellátása.
Jelenleg a XIV. kerületben dolgozok háziorvosként, emellett az Országos Onkológiai Intézetben, a Sportkórházban, és az Uzsoki Kórház sürgősségi osztályán vállalok munkát.

Legutóbbi bejegyzések tőle: