Futócipő tisztítása

Futócipő tisztítása

Gyönyörködtél már a frissen vásárolt cipőd szűzies tisztaságában hosszú percekig? Varázsolt már el retinagyilkos neon színe, vakító fehérsége, vagy éppen az éjnél is sötétebb feketesége? Érezted már, hogy nem teremtett ember még egy ilyen csodálatos pár cipellőt, mint amit frissen vásároltál? És érezted már azt, hogy a makulátlan tisztaság a távok megtételével megkopik, elkoszolódik, szépsége semmivé lesz? Gondolkodtál már azon, hogy egyszerűen bevágod a mosógépbe a cipőt, hogy újra régi fényében ragyogjon a kicsike? Esetleg töprengtél már azon, hogy hogyan távolítsd el a sarat egy mocsárjárás után? Bódított már el a szaga egy hosszabb futás után? Akkor bizony ez a cikk Neked szól.

Futás során alapvető kellékünk a futócipő. A megfelelő cipő kiválasztása és megvásárlása általában nem kevés idő-, energia- és anyagi áldozattal jár. Mivel a a futó teste a cipő által érintkezik a talajjal, így ennek a ruhadarabnak a megóvása a legfontosabb az összes futással kapcsolatos öltözékek közül. A megfelelő futócipő kiválasztásáról itt olvashatsz bővebben.

A futócipő amellett, hogy legfontosabb eszköz, a legkönnyebben koszolódó darabja a futóruházatnak is. Sokunk a kelleténél talán nagyobb jelentőséget tulajdonít az aktuális pár lábbelijének (én például nevet is adok nekik), ami a megtett örömteli km-ek növekedésével egyenesen arányos.

  • A cipő meghálálja a gyakori, hosszú szellőztetést, amennyiben kifogásod lenne a szaga ellen.
  • Ha mocsárba tévedsz, akkor a lehető leghamarabb öblítsd át tiszta vízzel.
  • Szárításkor figyelj arra, hogy megtartsa eredeti formáját a cipő.
  • Sose mosd mosógépben!

A cipők tisztásával kapcsolatban le kell szögeznünk, amit sokan nem tudnak, vagy nem akarnak elfogadni: Futócipő nem szabad mosógépben mosni!
A nagy gonddal -és nem kis összeg rááldozásával- kiválasztott cipődet ne tedd tönkre holmi optikai tuning miatt. Nem arra tervezték a lábbelit, hogy hideg-meleg vizes váltófürdőnek, mosószereknek, centrizéseknek, szélsőséges esetekben szárítógépnek ellenálljanak. A hirtelen hőmérséklet változástól a talp kialakítása veszít rugalmasságából.

  • Az anyaga megtöpped,
  • csillapítás hatékonysága romlik,
  • ezáltal veszít élettartalmából és megnöveli a sérülések kockázatát.

A vízzel történő átmosásra a legjobb egy kerti csap, ennek hiányában persze ugyanez a  művelet a fürdőben végrehajtandó: A cipőt ne kívülről áztassuk át, mert akkor a homok / sár a cipő belseje felé fog nyomulni, jobb esetben arra távozik. Rosszabb esetben beleragad a felsőrészbe, és száradás után futás közben távozik a lábujjak felé.

Szárításra a legalkalmasabb alapos lecsöpögtetés után, ha összegyűrt újságpapírral tömjük ki a cipőt. A papír magába szívja a nedvességet, emellett segít megőrizni az orrész eredeti alakját. Érdemes a papírt átnedvesedéskor cserélni. A cipőt jól szellőző helyen szárítsuk. Ugyanez az eljárás alkalmazandó téli latyakolás, nyári felhőszakadás, őszi takonyidő esetén is.

Amennyiben szimplán a használatból eredő foltok vannak a cipőn, akkor takarítása legfeljebb nedves szivaccsal ajánlott.

Meggyőződésem, hogy egy cipő attól lesz igazi futócipő, ha látszik rajta a használtság. Minden egyes kilométerrel veszít régi fényéből, árából, de ezzel együtt a tulajdonosa számára növekszik eszmei értéke. Egymáshoz idomulnak, minden foltnak saját története lesz.

Igenis egy futócipő is lehet -az igényesség határain belül-  patinás.