Az étkezés fontossága

Az étkezés fontossága

Az előző cikkekben a folyadékfogyasztásról volt szó, hogy mennyi lenne az ideális napi folyadékmennyiség, illetve a különböző sportitalokról. Ha már tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit is kellene innunk egy nap, akkor kezdhetjük a táplálkozást :)

Az ideális napi étkezési ritmust mindenkinél nagyon fontos lenne kialakítani, ha pedig sportolunk, akkor még inkább foglalkoznunk kellene vele. Sokszor halljuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Én azt gondolom, hogy a reggelin kívül, a tízórai, az ebéd, az uzsonna, és a vacsora is a nap legfontosabb étkezése, tehát minden étkezéssel foglalkoznunk kell, és figyelmet kell nekik szentelni.

Természetesen, aki eddig egy nap egyszer evett, annál nagyon nagy haladás a kettő, vagy a napi három étkezés. Mindig szépen lassan kell haladni, naponta, vagy hetente egy új célt elhatározni és azt beépíteni az életmódváltásunkba. Egyrészt ez így sokkal hatékonyabb, mintha azonnal mindent akarnánk, másrészt a szervezetnek is egészségesebb, és tartósabb, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá a változásokhoz, mintha egyszerre sokkoljuk minden újdonsággal.

Lehet ez kezdésnek az, hogy kialakítjuk a megfelelő étkezési ritmusunkat. A napi háromszori étkezés már jónak számít, de az ötszöri még ideálisabb lenne (természetesen nem mindegy, hogy mikor, milyen típusút és mennyit, de majd ezekre is folyamatosan kitérek a cikkek során). Ennek több magyarázata is van. Ha beáll a szervezetünk arra, hogy 2,5-3 óránként eszik, akkor nem lesznek vércukor kilengések, ebből kifolyólag egy folyamatos jóllakottság érzésünk lesz, aminek köszönhetően jól teljesítünk a munkánkban, a hétköznapokban, nem leszünk ingerlékenyek, vagy agresszívek az éhségtől. És ami még nagyon fontos, a rendszeres étkezéssel elkerülhetjük a sokakat érintő falásrohamokat, az édesség utáni oldhatatlan vágyat.

Sokan azt hiszik, hogyha kiéheztetik a szervezetüket, akár 6-8, vagy még több órán keresztül nem esznek, akkor jót tesznek, mert nincsen plusz energia bevitelük. Azonban ennyi éhezés után, a szervezet a minél gyorsabban felszívódó, legegyszerűbb cukrokból álló ételeket fogja kívánni, hiszen tudja, hogy valami gyorsan hasznosítható ételre van szüksége. És ezeket általában meg is esszük, aztán pedig következik a bűntudat, ami megint arra sarkall minket, hogy másnap kihagyjunk étkezéseket, mondván, tegnap túl sok „rossz” dolgot ettünk. Ez egy ördögi kör, a legrosszabb, amit tehetünk. Lehet, hogy furán hangzik, de sokszor többet/többször kell enni ahhoz, hogy fogyni tudjunk (persze a mennyiség is fontos). Ezzel el tudjuk kerülni azt, hogy egyszerre nagy mennyiségeket együnk, és az édesség után vágyjunk.

Ha valaki sportol – és mindegy, hogy milyen szinten – akkor még fontosabb, hogy legyen egy bevált táplálkozási stratégiája. Ha jól szervezzük meg az étkezéseinket, akkor nem csak könnyebben fog menni a mozgás, és nagyobb kedvvel megyünk el, hanem a sportolási teljesítményünket is jelentősen befolyásolni tudjuk. A legfontosabb, hogy teli hassal ne sportoljunk, de az is csökkenti a teljesítményünket és kitartásunkat, ha túl sok idő telik el az utolsó étkezés és a mozgás között. A főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora) és a mozgás között 2-2,5-3 óra teljen el. Ilyenkor már nincs tele a gyomrunk, de még marad energiánk a sportolásra. Ha viszont ennél több telik el, akkor mindenképp együnk valami gyorsan felszívódót (müzli szelet, Abonett, gyümölcslé).

TIPPEK

  • Szervezzük meg a napirendünket. Mikor dolgozunk, mikor tudunk sportolni, és ehhez igazítsuk az étkezéseinket.
  • Egyszerre csak egy dolgot változtassunk az étkezésünkben, ezzel tartósabb lesz a változás
  • Ne csak a futó cuccunkat pakoljuk be reggel, ételekkel is készüljünk a mozgásra

A következő héten a reggeliről lesz szó. Milyen egy ideális egészséges reggeli? Mit együnk, ha reggel sportolunk, vagy akkor nem is kell ennünk semmit?

Követem Nagy Gina:

Nagy Gina vagyok, dietetikus. Dietetikusként én is a fussteis.hu csapatot fogom erősíteni, hogy minél hatékonyabban tudjunk Neked segíteni a sikeres életmódváltásban. Az egészséges táplálkozás nem csak a fogyást segíti elő, hanem abban is segít, hogy hatékonyabban tudj sportolni. Ezt már akár azonnal is megérezheted. Ehhez fogok minden héten tippeket, trükköket, tanácsokat adni Neked, hogy a futás mellett, a helyes étkezésre való áttérés is könnyen menjen.

Legutóbbi bejegyzések tőle: