Mizuno Wave Inspire 12

Teszttáv: 487km

Bevallom, elfogult vagyok a Mizuno cipőivel szemben, nem az első, és nem az utolsó, ami nem teszt, hanem saját darab. Számomra nagyon szimpatikus gyártó, valamiféle megmagyarázhatatlan ok miatt, még mielőtt megvettem az elsőt, már szerettem volna egyet, és maximálisan beváltotta a reményeimet. Ebben a cipőben mindig azt érzem, hogy van benne valami extra. Egyszerűen kívánja a lábam. Ez a második Inspire-em, a 10-es széria nagyon tetszett, de a 12-esen van annyi fejlesztés, hogy érdemes kicsit összehasonlítani, pláne, hogy még el lehet csípni egy-egy tízest is. Mielőtt nekiálltam a tesztnek, egy ideig félretettem, és más cipőket teszteltem, hogy amikor újra felhúzom, akkor tudjak mihez viszonyítani, objektív tudjak maradni, és ne a jól bevált, megszokott dolgokat írjam le. Nem lövöm le a poént. Íme, hogy látom én a Mizuno stabil zászlóshajóját.mizuno-wave-inspire-12

 

Science-Weight-iconTömeg(8/10):338g – US 11 Férfi
Talán a cipő tömege az egyetlen, ami a 12-es szériánál csalódást okozott, és az is csak elméletben, mert gyakorlatban nem sok hátrányát láttam a 338g-os tömegnek. Nem nagyon nehéz, de nem is tartozik a könnyű cipők közé. A 10-es szériánál nagyon rámentek a tömegre, és a 250g még a neutrális kategóriában is könnyűnek számítana, szóval amikor megvettem, kicsit csalódott voltam, de ez hamar elmúlt. Utólag azt mondom, az a pár deka megérte az extrákat, amit a 12-esbe belepumpáltak.

Felsőrész (10/10):

View-Width-iconLábszélesség(10/10):
A 10-es Inspire kimondottan szélesre volt véve, nagyon szellős volt a lábtér, a 12-es kicsit szűkebb, inkább mondanám passzentosnak, de nem zavaró.

cord-of-a-shoe_318-42860Fűzés és lábfejhez idomulás (10/10):
A fűzésben nincs semmi extra megoldás, semmi trükkös fűző, vagy feszítő rendszer, de mégis azt érzem, hogy az egyik legjobb megoldás. A lábfej minden részén nagyon jól tart a cipő, nem lifeg, nem áll el a lábtól, nem túl szoros. Kellemesen simul a lábra, ebben a szériában nagyon elkapták a felsőrész összképét, kicsit olyan érzés, mintha egy puha zokni fogná körül a lábat. Míg a 10-es széria minimalista elképzelésében a hálós felsőrészen ejtett lyukakat filmréteggel erősítették, itt visszatértek a hagyományosnak mondható megoldáshoz.


07-wind-breeze-iconSzellőzés(9/10):
 Ebben sajnos visszalépés történt a 10-es szériához képest. Ez télen nem zavar, de míg az szinte hálós volt, itt a hálón kívül vannak más kényelmi funkciók belülről. Még így is sokkal jobban szellőzik, mint például a Nike hasonló modelljei, de azért nem érzem, hogy süvít benne a szél. Az Inspire 10-nél határozottan érezni lehetett a levegő áramlását, a 12-nél ez nem ennyire kifejezett, de ahogy említettem, nem is zavaró, az átlagosnál mindenesetre jobb, nekem teljesen megfelel.

Tongue-iconNyelv(10/10):
Ez az a része a cipőnek, amiben a Mizunonak fejlesztenie kellett, az Inspire 10 nyelve kimondottan félresikerült, rövid és vékony volt, elcsúszkált, sőt, néha a fűző is beugrott mögé, nagyon utáltam, és imádkoztam, hogy gondolják át ezt a dolgot. Jelentem, megtették, és megalkották a tökéletes nyelvet. Szeretem a Nike nyelvkialakítását, de ennek a nyelvnek a formája, a vastagsága és párnázottsága minden szempontból ideális. Nem mozdul el, és elég vastag, hogy a fűzőnek esélye se legyen vágni, de nem túl bumfordi. Egyszerűen imádom és reménykedem benne, hogy ezt megtartják a japán gyártó mérnökei. Azt gondolnánk, hogy a cipő nyelve másodlagos, de épp ellenkezőleg, nagyon el tudja rontani a cipő összképét, A Mizuno most (ebben is) nagyot alkotott.

right-angle-of-90-degrees_318-59282
Sarokmerevítés(10/10):

A sarokmerevítés elég magasan feljön, de pont nem annyira, hogy bármiképp akadályozza a mobilitást. A merevítés betonstabil, többször volt, hogy félreléptem vagy ráléptem valamire, és a cipő állította meg a mozdulatot a ficamtól megakadályozva. A 10-eshez képest sokkal határozottabb.

face-iconKüllem(8/10):
Mondanám, hogy kívülről a Mizuno semmi különös. Nekem az idei színpaletta nem annyira jön be, a fehér Inspire 10 nagyon bejött. Engem a Mizuno logója mindig a 90-es évek gagyi kínai logójára emlékeztet, igaziból fogalmam sincs, mit szimbolizál. A szemem mostanára megszokta. A Wave plate viszont szerintem nagyon jól néz ki. Nálam a küllem leginkább abban számít, hogy felhúznám-e majd utcára. Határeset. Ha csak futócipőként nézek rá, akkor szerintem jól néz ki.


Talp(10/10):

Középtalp és csillapítás (10/10):14717-200

És akkor elérkeztünk a lényeghez. Amiért annyira oda vagyok a Mizunokért, az a csillapítási technológiájuk. Míg a Nike és az Asics valami puhább anyag beépítésével csillapít, a Mizuno éppen keményebb anyagot épített be némi trükkel. A Wave plate működése nagyon egyszerű, viszont sokkal több távlatot és skálázhatóságot látok benne, mint más gyártók megoldásaiban. A nagy különbség filozófiában a többihez képest, hogy a Mizuno azzal éri el a csillapítást, hogy a terhelést térben elvezeti, nem az anyag tömörödésével csillapítja. Ehhez egy hullám alakú rugót épít a cipőbe, ami modelltől függően két vagy három irányban vezeti el az ütést. Ami a zseniális ebben, hogy nem egy mindig azonos sűrűségű közeggel csillapít, hanem egy jól beállítható mechanikai rendszerrel. A másik hatalmas előnye, hogy a csillapítás mértéke idővel nem csökken, az elsőtől az utolsó kilométerig ugyanazt nyújtja. A többi gyártónál az első lépéssel megkezdődik a csillapítás csökkenése, az anyagok tömörödése. A Wave plate anyaga nem tud tömörödni, nem deformálódik el.  A Wave plate rendszer nem csak a csillapításért, hanem a stabilitásért is felel. Itt nem egy más sűrűségű Eva betétet tesznek bele, hanem a Wave plate formáját változtatják. Ugye mekkora különbség két-három más keménységű hab összeragasztása és egy organikus rendszer együttes működése? A gyakorlatban is az. A rendszer nagyon hatékony, és nagyon tartós. Több helyen olvasom, és én is kiemelném, hogy lejtőn futáskor extrán előjön a Wave plate tudása, a nagyon komoly erőhatásokat is tökéletesen elnyeli. Az én achillesem meglehetősen érzékeny, és mióta sokat futok Mizunoban az achilles problémáim, és egyébként a talpcsontjaim túlterhelése is nyom nélkül megszűnt. A lábam gyorsabban regenerálódik, még a hosszabb távok után is.
A középtalp tehát a Wave plate és U4IC hab kombinációja, az összetétele nyilván titkos, erre sok szót nem érdemes vesztegetni. A működési elvét pedig a már leírtam. Ez egy nagyon átgondolt, és kiváló mérnöki munka, melynek eredménye egy minden kihívásnak megfelelő középtalp. Ezen felépítő elemek arányaiból áll össze a Mizuno stabil palettája, A Connect a legkevesebb stabilitással, az Inspire közepes, míg a Paradox nagy fokú stabilitással dolgozik. A paradoxban egyébként a Wave plate az egész talp alatt 3 ágban fut végig, a még nagyobb stabilitás érdekében. Idén jött ki a stabil paletta új modellje a Horizon, ami extra párnázottságot nyújt.

503538-200Párnázottság (10/10) :
Ha őszinte akarok lenni, akkor az Asics kivételével egyszerűen nem mérhető a kategória többi darabjához. A párnázottság és stabilitás pedig együttesében egyszerűen verhetetlen. Kiválóan szolgáltatja az igazi kényelmet, és emellett stabil, és dinamikus tud maradni, nem úgy, mint mondjuk egy Asics Kayano, ami bár kiválóan párnázott, de ragadós, sokat veszít a dinamikájából. Azt gondolom, a kulcs itt is a csodálatos Wave plate, hiszen mivel a mechanikai rendszernek köszönhetően más részeken lehet egy kicsit puhább anyagokkal dolgozni a párnázottság érdekében. Az előző modellekhez képest belekerült egy új réteg a talpbetét és a középtalp közé, ami 2mm extra párnázottságot ad, és ez biztosítja azt az össze nem téveszthető komfortérzést, amiről már beszéltem. Mint említettem, hogy friss lábbal tudjak újra belelépni, most egy ideig nem futottam benne, éppen egy Nike Structure 19-el próbálok megbarátkozni, ami azért jó, mert hasonlóan pozicionált modell a stabil kategóriában. Hát nem akarom ellőni a poént, abból is lesz egy teszt, de komfortérzetben ég és föld. Kb. mintha Opelből Mercedesbe ülnél. És persze lehet, hogy az Opelbe beletettek egy 3000-es V8-ast (amúgy nem), de azért mégiscsak jobb beleülni a Mercibe. Ennyire hangsúlyos a komfortbeli különbség, de amúgy ne szidjuk a Nike-t, épp tegnap próbáltam fel egy Saucony Guide 9-et, párnázottság, és összességében komfort tekintetében a Mizuno más ligában játszik, kettesben az Asics-el. Gyakorlatilag bármi fapados érzés mellette, Ez, az Inspire 10-nél még nem volt ennyire hangsúlyos, de a 12-es annyira kívánja a lábadat, hogy az meseszerű. Természetesen a húszezredik lépés után már ebben sem a párnázottság az első, amire gondolsz, sokkal inkább a hosszútávfutás feltalálójának felmenőire, de ha egész életemben futócipőben kellene szenvednem, hát ez lenne az. A rendkívül komfortos felsőrésszel, ez a cipő elképesztően egyben van.

Heels-2-iconSarok(10/10): 
A sarokrészt a Wave plate két elkülönülő részre osztja, és míg a középtalp az U4IC anyagból van, a sarok alsó része az U4ICX anyagból, melynek az SR Touch technológia komolyabb csillapítást ad, mint az előző modellek.


__-98-512
Talp külső borítás/tapadás(10/10):

A talp mintázatában semmi olyan elem nincs, ami arra predesztinálná a cipőt, hogy nagyon jó legyen a tapadása, de voilá, még ez is rendben van. A Nike Vomeronál lelkendeztem a tapadásról, és itt is megteszem, főleg, hogy azóta futottam egy 100-ast a Nike Structure-ben és hát khm… Szóval a lényeg, hogy vizes aszfalt, picikét fagyos aszfalt nem akadály. Nyilván jégen inkább a korcsolya. A külső talp anyaga a szokásos X10, ami karbonszállal ötvözött gumi, meglehetősen tartós, és igen jól tapad. A talp mintázatát tüzetesebben megnézve a hosszanti irányú vágások a további csillapítást, terülést; a keresztirányúak pedig a hajlékonyságot hivatottak szolgálni, kiválóan dolgoznak.

Mizuno-Wave-Inspire-12

64539-200Stabilitás:(10/10):
A fentiekben hosszan taglalt tervezésnek köszönhetően stabilitásban nem hagy maga mögött semmi kívánnivalót, mind a talp, mind a felsőrész egy nem tolakodó, de kellően irányító rendszert hoz létre, amelynek minden eleme arra lett tervezve, hogy a helyes irányba terelje a futómozgást.

stretchHajlékonyság(9/10):
A stabil és párnázott cipők nem a hajlékonyságukról híresek. Nos a Mizuno ebben sem vérzik el, a Wave plate épp a hullámformának köszönhetően kiválóan hajlik. A talp mintázatának keresztirányú vágásai szintén a hajlékonyságot segítik elő.

215-512Gördülés (10/10):
A cipő dropja, azaz a sarok és az előtalp közötti magasságkülönbség 12,5mm, nekem egy icipicit hangsúlyos a cipő dőlése, de ennek sok hátrányát nem érzem, sőt. Jól elősegíti a laposabb futóstílust, valahogy nem akarsz benne nagyon ugrálni, és az előrehaladásra sarkall. A sarok-előtalp átmenet teljesen egyenletes, nem érezni semmi törést, vagy anyagbeli változást (Wave plate), mint mondjuk a legtöbb Nike-nál. Itt ejtenék szót egy kiváló technológiáról, amit már a talp résznél említhettem volna, de nem tettem, és melynek egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Ez a Smooth Ride névre keresztelt technológia, ami annyiban újít, hogy a talp külső éle határozottan le lett kerekítve. Ez segíti a sarok-talp gördülést, és a helyes irányba irányítja a mozdulatot. Apró, de mégis remek elgondolás. Épp ezekért a szofisztikált megoldásokért kedvelem annyira a Mizunot. A talp első része nincs túlbonyolítva, a féltalpra érkezők nem annyira fogják szeretni, de fontos szerepe van a dinamikában, mert így az elrugaszkodás sokkal hatékonyabb, és ez adja meg azt, hogy nem marad ragadós a cipő, kellő alátámasztást kapunk a talaj irányából a kellően hatékony erőkifejtéshez.

letöltésDinamika(9/10):
A cipő nem túl nagy tömegéből és kiváló tapadásából adódóan, valamint kevésbé hajlékony talpfelépítésének ellenére számomra inkább dinamikusabb cipők közé tartozik. Nincs süppedős, lassító érzés, ami az extra csillapítású modellek sajátja. Az Inspire nagyon jó középút az erős párnázottság és a dinamikus futás között, mindkét alaptulajdonság kellő mennyiségben van benne, ami amatőr futók számára semmiféle gátat nem jelenthet. Lehet, hogy egy 3 perc körüli kilométereket futó versenyző mást mond, az átlag futót nem ez fogja belassítani.

 

coin-money-2Ár (9/10): Nos, az Inspire nem olcsó, de nem is drágább a kategória hasonlóan pozicionált modelljeinél. Ha azt nézzük, hogy mennyi technológiai trükk van benne, egyenesen olcsó, messze nem éri el az Asics 50-60 ezres csúcsmodelljeinek az árát. A Mizuno megjelenéskor 40 ezer közeli áron kapható, most, hogy fél éves a modell, 30-35 ezer között beszerezhető, de ha ismered a lábméretedet, akkor webshopokból még olcsóbban. Mivel a 13-as már a polcokon, gyanítom, az ár hamarosan esésnek indul.


Összegzés:

A Mizuno Wave 12 olyan fejlesztéseket tartalmaz az előző modellekhez képest, amik nagyon jó irányba mutatnak. Míg a 10-es széria a minimál irányba indult, legfőképp, ami a felsőrészt illeti, a 11-esen keresztül a 12-es modell minden tekintetben sokkal kiforrottabb és sokkal egységesebb képet mutat. A jól szellőző, és nagyon passzentos felsőrész a nagyon stabil sarokmerevítéssel kiegészülve, tökéletes rendszerré áll össze a talpban lévő technológiákkal együtt. Nem minden teszt ért velem egyet, de nincs két egyforma futó, számomra az Inspire 12 a tökéletes stabil cipő, amihez nem tudnék hozzátenni, és nem tudnék elvenni belőle, hacsak nem néhány grammocskát a tömegéből. Azt gondolom az én szintemen ez inkább szőrszálhasogatás, és mert volt már a lábamon 250g-os cipő. Ha minden gyártó összes stabil cipőjéből egyet kellene kiválasztanom, az bizony az Inspire 12 lenne. Nem állítom, hogy mindenkinek ez a tökéletes cipő, de biztos vagyok benne, ha többen ismernék a japán márkát, és ki tudnának szakadni a nagy gyártók marketing bűvköréből, a Mizuno nagyon komoly rajongótáborra találna a futók körében.

Kinek ajánlom:
Mindenkinek, akinek stabil cipő kell. Számomra ez a stabil cipők nonplus ultrája.

Összpontszám

 10

 ajánlott

2018-01-10T19:38:31+00:00