Nike Air Vomero 9 Teszt

Nike Air Zoom Vomero 9

Teszttáv: 63km


IMG_8100-2

Science-Weight-iconTömeg(8/10):337g – US 11 Férfi
A cipő nem nehéz, tömege átlagosnak mondható, de vannak a kategóriában könnyebb cipők is, a Nike nem erre hegyezte ki a cipőjét, annak ellenére, hogy a neutrális kategóriában az egyik húzóneve. Ennek ellenére pláne amatőr szinten nem gondolom, hogy bárkit ez kell, hogy eltántorítson egy Vomero 9 beszerzésétől.

Felsőrész (8.8/10):

View-Width-iconLábszélesség(10/10):
A kaptafa elég széles elől, így a szélesebb lábfejű sportolóknak is kényelmes lehet. Nekem kifejezetten tetszett, hogy van helye terülni a lábamnak, és a hosszabb futások során is kényelmesen elfért, amikor a lábam már jobban megdagadt, és terül.

cord-of-a-shoe_318-42860Fűzés és lábfejhez idomulás (9/10):
A fűző és a fűzési rendszer jól el van találva, a külső elvezetésű FlyWire rendszer jól simítja rá a cipőt a lábfejre, kellemes, és komfortos érzés. A fölötte lévő külső borítás viszont teljesen külön életet él, konkrétan eláll a cipő többi részétől. A futás szempontjából teljesen irreleváns, de ettől függetlenül számomra érthetetlen, átgondolatlan megoldás.


07-wind-breeze-iconSzellőzés(8/10):
A szellőzés megfelelő, de nem kiemelkedő., Mondhatnám, hogy nem süvít benne a szél. Nekem nem igazán izzadós a lábam, így ennek sok hátrányát nem látom, télen akár jól is jön, de azért egy izzadósabb lábú futónak okozhat kellemetlenséget.

Tongue-iconNyelv(9/10):
A nyelv szinte észrevétlen. Véleményem szerint egy futócipő nyelve többnyire arra hivatott, hogy a kötésnél megakadályozza a leszorítást, kidörzsölődést. A túl rövid nyelv alá becsúszhat a fűzű (Mizuno Wave Inspire 10) A túl vékony nyelvnél nagy a leszorítás (Hoka One One) A túl vastag nyelv pedig akadályoz, zavaró érzés. Nem értem, sok gyártó hogy tudja ezt ennyire nehezen összehozni. A Nike ebben nem nagyon hibázik, minden paramétere ideális. Ellenben csúszkálásra hajlamos, ami ugye nem a legszerencsésebb tulajdonsága.


Vomero_9_fuzesright-angle-of-90-degrees_318-59282Sarokmerevítés(8/10):

Megnyomkodva kissé flexibilis, belelépve viszont határozott, kellemes oldaltartást ad, ez a tartás a talp felé közeledve határozottabb, fölfelé gyengül. Nekem elég volt, ennek ellenére jobban kedvelem azokat a cipőket, ahol sokkal markánsabb a sarokrész oldaltartása.

64539-200Stabilitás:(10/10 neutrális kategóriában):
Bár semmiféle extra szupportív technológia nincs beépítve, egyáltalán nem mondanám instabilnak. A sarok merevítésének köszönhetően meglehetősen jól kordában tartja a boka kimozdulását, és a majd később tárgyalt talp anyag enyhe merevségének egyetlen előnyként hozható fel, hogy nem túl süppedős. Nekem alapvetően stabil cipőre van szükségem a lábállásom okán, de egyáltalán nem éreztem azt, hogy a néhány futás alkalmával bármiféle problémát okozott volna. Ennek ellenére azért a kifejezetten pronáló, vagy nagy súlyú sportolók inkább válasszanak belső támaszos stabil cipőt!

face-iconKüllem(8/10):
A cipő első ránézésre egészen tetszetős, én a férfi modellekben nem feltétlen erőltetném a neon színeket, de a gyártók meggyőződésem, hogy a színösszeállítással védekeznek az ellen, nehogy utcára is fel merje húzni valaki a nyomorult futócipőjét, amibe beletett 800-1000km-t de amúgy járásra még használható. Ebből is van visszafogottabb színösszeállítású modell, na ez nem az, nem mintha nagyon bánnám, futni végülis teljesen oké.


Talp(7.6/10):

Heels-2-iconSarok(9/10):
A talp csillapítása természetesen a saroknál a leghatározottabb, a futás kezdetén szinte süppedős, aztán később a futás során a távolsággal érzésre egyre keményebb érzetű, de nem zavaróan.

Középtalp (7/10):
A középtalp egy kissé merevnek tűnik, és mivel csak ezt az egyet próbáltam, nem tudom, szériára jellemző-e, de én érzem a középtalpba épített légkapszula és az EVA hab találkozását. Nem zavar, de érzem. De zavar… nem akarom érezni. A középtalp amúgy elég rugalmatlan, akár merevnek is mondanám.

stretchHajlékonyság(7/10):
Nem mondható a leghajlékonyabb cipők közé, amit próbáltam. Az előtalpban lévő légkapszula a középtalp és az előtalp illesztésénél érezhetően kitüremkedik belülről, és a cipő hajlékonyságát is befolyásolja. Nem zavaróan, de enyhén merevnek éreztem, pedig a talp gumija ezt nem indokolná, kellően osztott, esélyesen a talp EVA (habszivacs) anyaga lett egy kicsit keményebb, amúgy véleményem szerint ez lehet a fent említett felkeményedés oka is, de ez csak teória.

503538-200Párnázottság (6/10):
A kivehető talpbetét nem igazán ad extra párnázottságot, így első felhúzásra akár még kicsit keménynek is mondanám. Ez futás közben nem igazán érződik, mert a levegőcellák elkezdenek dolgozni, de a komfortérzetet véleményem szerint támogatná egy kicsit kényelmesebb talpbetét. Így egy kicsit talán közvetlenebb a kapcsolat a talajjal, ez is okozhatja azt a bizonyos távval növekvő keményedés érzést.

14717-200Csillapítás (7/10):
A fent említettek okán nem tartozik kifejezetten a komoly csillapítású cipők közé, nekem 15+ km ig nem okozott gondot, esélyesen félmaratonig szuper, de én személy szerint egy ennél komolyabb távval már nem feltétlen kínálnám meg, de ehhez hozzátartozik, hogy az én lábam nagyjából mindenre érzékeny, ráadásul tudom, hogy vannak akik maratoni sőt ultratávokra is használják, szóval azt gondolom, ez érzékenység kérdése, mindenesetre azért azt gondolom, hogy a Nike mérnökei nem kifejezetten hosszú távokra tervezték.

Vomero_9_3__-98-512Talp külső borítás/tapadás(10/10):
A tapadása egyszerűen elképesztően jó. A talp gumija kiváló, Kialakítása ránézésre semmi különös, nincsenek rajta recék, vagy nagyobb tapadást elősegítő elemek, mégis esős, vizes, sőt enyhén fagyos, rideg aszfalton is kiválóan elősegíti az elrugaszkodás, és a leérkezést. A trükk a talp elölső részének felszabdalásában rejlik, ahol kis négyszügekből áll a Ha valami, akkor ez a cipő egyik legnagyobb erőssége.

215-512Gördülés (7/10):
A cipő dropja, azaz a sarok és az előtalp közötti magasságkülönbség 12mm, ami az átlagosnál kicsit magasabbnak mondható (24-12mm), ennek ellenére nem különösen kifejezett a dőlés érzése. Az igazi nagy ívű gördülést érzésem szerint nem támogatja, inkább a laposabb futóstílusnak kedvez.

letöltésDinamika(8/10):
A cipő nem túl nagy tömegéből és kiváló tapadásából adódóan, valamint kevésbé hajlékony talpfelépítésének ellenére számomra inkább dinamikusabb cipők közé tartozik. Nincs süppedős, lassító érzés, ami az extra csillapítású modellek sajátja. Amatőr szinten nem ezen fog múlni a tempó.

coin-money-2Ár (8/10): jelenleg akciósan, mivel kifutó modell 30.000 Ft körül már kapható,ami egy felső-kategóriás cipő esetében elég jó vétel.

 


Összegzés:

A Vomero 9 talán az első felhúzásánál mélyebb nyomokat hagyott bennem, amikor először volt a lábamon, és az első pár próbalépést megtettem benne, összességében azt éreztem, hogy na ebben a cipőben minden rendben van. A teszt közel 60km-e során aztán előjött pár dolog, ami szemet szúrt, de ezek egyike sem olyan, ami akadályozná a futást, vagy bármi komolyabb kényelmetlenséget okozna, alapvetően nem hiba, hanem tulajdonság, amit én, talán másképp oldanék meg, de azt sem mondanám, ha életem végéi ebben kellene futnom, szomorú lennék.
Ha más márkák csúcsmodelljeivel kellene összehasonlítanom, azt mondanám, hogy sokkal kevesebb extra technikai megoldás rejlik benne, mint a konkurens márkák azonos árú és a palettán magas pozícióban elhelyezkedő modelljeiben, de talán az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.
Kifejezetten kiváló a cipőfelsőrész, a fűzés, a lábfejre idomulás, a nyelv, a tágas lábtér, és ha mindenképpen ki kell emelnem néhány hibát, az a hajlékonyság és a csillapítás mennyisége volna, de ezek sem igazán kifejezett és hibás megoldások, egyszerűen találkoztam ennél az én lábamnak és futóstílusomnak jobban megfelelő megoldással.
A legfontosabb viszont, hogy bármely amatőr futó legmagasabb igényeit is kiszolgálja a neutrális kategóriában!
Mivel ez az első tesztelt Vomerom, nincs összehasonlítási alapom a modell régebbi tagjaival, ezért a modell evolúciójáról egyelőre nem tudok véleményt mondani, de nem kizárt, hogy ha lesz rá lehetőségem, felhúzok egy későbbi szériát.

Kinek ajánlom:
Bárkinek, akinek nincs szüksége lábállásból eredő extra stabilitásra. Egy kényelmes, tulajdonképpen minden igényt kielégítő, általánosan jó cipő, néhány apró, talán csak általam vélt hibával.

Összpontszám

 8

 ajánlott

2017-12-19T14:20:22+00:00